Blog

Blackrockstar News

Dag 5, Prisontour Brazilië; Stakingen & Rellen

Op dag 5 van onze prisontour in Brazilië moesten we een reis maken 3,5 uur van Cuiaba naar Rondonópolis en werden we geconfronteerd met onze eerste tegenslag. Het geplande gevangenisbezoek werd geannuleerd omdat de gevangenbewaarders in staking waren gegaan vanwege dodelijke rellen de week ervoor

10-07-2019

Dag 5, Prisontour Brazilië

“Onderdak, Stakingen en rellen”

 

 

Op dag 5 van onze prisontour in Brazilië moesten we een reis maken 3,5 uur van Cuiaba naar Rondonópolis en werden we geconfronteerd met onze eerste tegenslag. Het geplande gevangenisbezoek werd geannuleerd omdat de gevangenbewaarders in staking waren gegaan vanwege dodelijke rellen de week ervoor. Het eerste bezoek dat we brachten was aan een daklozen opvang midden in de stad waar daklozen de eerste 48 uur konden herstellen, een douche konden nemen,
wat frisse kleren konden nemen en vervolgens naar een van de herstelhuizen konden gaan. Een groep was druk aan het koken; een een grote pan rijst, bonen en vlees, allemaal gedoneerd door lokale supermarkten en ondernemers. Na het ontmoeten van de crew daar speelde ik wat liedjes op gitaar begeleid door een ouwe rocker op drums.

Na een uur delen van muziek en verhalen was de ruimte gevuld met ongeveer 100 mannen en vrouwen van de straat. Iedereen kreeg een of twee borden met eten en we gingen daarna door naar de achterbuurten van Rondonopolis.

 

We bezochten verschillende herstelhuizen en reden op modderige, hobbelige stofwegen die ons naar de kern van de stad brachten, ver weg van bendes, drugs en verleidingen. Een groep mannen woonde daar en ze hadden hun eigen gewassen met groenten, fruit en kippen waarmee ze andere huizen en projecten voorzagen in hun levensonderhoud. Sommige mannen droegen elektronische enkelbanden, terwijl andere vooral tattoeages als sieraad droegen. De sfeer was als die van een enthousiaste schoolklas die bereid was om alles te leren, dus besloot ik om ook een beetje levenlessen te geven. Na de studie heb ik een dutje gedaan in een van de kamers, want ik was behoorlijk ziek van de griep en moe van het reizen. Na een uur gingen we naar een ander huis dat ook zelfvoorzienend was en meer oudere mannen had die eerder verslaafd waren. Ze hebben het huis zelf gebouwd en ze hadden ook hun eigen gewassen en kippen. Deze mannen waren een beetje meer op zichzelf maar nog steeds open voor een gesprek. Wat me vooral opviel, is dat al deze projecten worden gefinancierd met giften en donaties zonder hulp van de overheid. Dus de projecten kunnen te allen tijde worden voortgezet, wat van groot belang is voor de rehabilitatie van de mannen. Na een enthousiast gebed sloten we deze lang dag af eden we terug naar Cuiaba.